Succesvol je eerste werkdag doorkomen

15 nov

Succesvol je eerste werkdag doorkomen

Bedrijven

Proficiat, je bent aangenomen voor die nieuwe baan! Je begindatum staat vast en je hebt er enorm veel zin in, maar die eerste werkdag gaat waarschijnlijk ook gepaard met de nodige zenuwen. Je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken bij je nieuwe collega’s. Men zegt dat de eerste 90 dagen op je nieuwe werkplek cruciaal zijn en dat begint al met je eerste werkdag. Daarom kan je in dit artikel lezen wat je kan doen om die spannende eerste werkdag goed door te komen en een vliegende start te maken.

Kom op tijd

Een belangrijke regel voor zowel je sollicitatiegesprek als je eerste werkdag is ervoor zorgen dat je ruim op tijd bent. Je kan je hierop voorbereiden zodat er zo weinig mogelijk mis kan lopen. Leg je kleren al de dag ervoor klaar, mooi gestrekken en met de juiste schoenen erbij. Als je met het openbaar vervoer gaat werken, neem dan een trein of bus eerder zodat je niet kan afhangen van vertragingen. Als je met de auto gaat, vertrek dan iets vroeger zodat je niet in de file kan komen te staan. Zo ben je zeker op je plek als de werkdag begint.

Stel jezelf voor

Wacht niet tot je baas of een assistent je meeneemt voor een rondleiding in het bedrijf maar neem zelf het initiatief om je voor te stellen aan iedereen die je tegenkomt. Ga op zoek naar aanknopingspunten om een kort gesprek te hebben met je collega’s. Je kan een gesprek starten door een vraag te stellen. Aan de IT-jongens kan je iets vragen over je e-mailadres van het bedrijf of je kan een gesprek aanknopen aan het koffiehoekje.

Vraag niet wanneer de pauze is

Met het vroege opstaan en de spanning van de eerste dag kan het best dat je al snel je maag voelt knorren. Weersta er toch aan om te vragen hoelaat de lunch is, maar neem een extra tasje thee of koffie en wacht het af. Tijdens het lunchen is het ook de ideale moment om mee te praten met je collega’s, verstop je dus niet achter je smartphone.

Leer de ongeschreven regeltjes

Vaak zijn er vanalle kleine regeltjes die voor de werknemers al heel zelfsprekend zijn en die je zelf zal moeten ontdekken. Hoe werkt het koffiezetapparaat? Wie wast de vieze tassen en borden? Heeft iedereen zijn eigen plankje in de koelkast? Observeer deze dingen en probeer ze ook te volgen. Als je twijfelt, kan je het natuurlijk ook altijd vragen!

Borrel mee

In veel bedrijven komt het voor dat ze op vrijdag na het werk nog gezellig een borreltje houden, sla die uitnodiging dan ook zeker niet af. Een borreltje na de werktijd is de ideale moment om je collega’s echt goed te leren kennen. Bovendien kan je zo ook wat netwerken bij mensen buiten jouw afdeling en kan je een beter zicht krijgen op de onderlinge verhoudingen. Eén ding is alvast zeker, de volgende werkdag zal de klik met je collega’s alweer iets beter zijn.

Conclusie: gedraag je sociaal en wees proactief. Als je zelf ergens werkt wil je ook niet dat een nieuwe collega verlegen is en zich op de achtergrond plaatst. Laat dus zien dat je interesse hebt in je nieuwe baan en wees open tegen je nieuwe collega’s. Veel succes!

Vermijd deze woorden … november 9, 2017 Marketing afbeelding Het onderscheidende v… november 29, 2017