Vermijd deze woorden in je cv

09 nov

Vermijd deze woorden in je cv

Solliciteren

Wanneer je net bent afgestudeerd, kan je aan het echte werk beginnen: een job zoeken. Sollicitanten die vers van de schoolbanken komen, zit vaak vol enthousiasme en versturen talloze e-mails met hun cv erin. Maar wanneer de respons uit blijft, kan dat enthousiasme wel eens gaan vervagen…

Solliciteren hangt heel erg af van de manier waarop je jezelf voorstelt. Niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek, maar al vanaf het moment dat je een cv opstelt. Het cv is het eerste waarop een potentiële werkgever je zal beoordelen, jou én een heel aantal andere kandidaten. Denk dus goed na over wat je erin zet. Hieronder staat een lijst van woorden die je beter kan vermijden bij het opstellen van je cv:

Hardwerkend

Dit is meteen een goed voorbeeld van een eigenschap die in zowat élk cv terug te vinden is. Bovendien spreekt het ook wel een beetje voor zich, geen enkele werkgever wil iemand aannemen die liefst niet zoveel werkt. Wees dus wat creatiever! Je hebt vast wel andere eigenschappen die meer zeggen en unieker zijn, zo kan je eruit springen tegenover de andere kandidaten.

Team player

Nog een woord dat zowat iedereen gebruikt om aan te geven dat ze zeker goed in het team zouden passen. Meestal aangevuld met dat zelfstandig werken ook geen enkel probleem is. Wat heb je daar dan eigenlijk mee gezegd? Het is beter om specifiekere eigenschappen zoals sociaal, open of empathisch te benoemen die ook echt iets toevoegen aan het beeld over jou.

Perfectionistisch

Ben je echt perfectionistisch? Of zet je dat gewoon in je cv omdat het mooi klinkt en iedereen het doet? Het is trouwens ook niet zo dat perfectionistisch zijn uitsluitend positief is. Soms moeten taken gewoon snel gaan en is er geen tijd voor perfectie, dus het is belangrijker om op zo’n moment een taak goed en op tijd af te werken dan helemaal perfect.

Punctueel

Time management is natuurlijk belangrijk in een bedrijf en als er deadlines zijn moeten deze gehaald worden, dus punctueel zijn is heel goed. Maar uiteindelijk is het maar een woord, je kan beter effectief bewijzen dat je punctueel bent door ruim op tijd op je sollicitatiegesprek aan te komen.

Eerlijk

Nog zo’n eigenschap die eigenlijk vanzelfsprekend is want natuurlijk ga je niet toegeven dat je – net als iedereen – al eens een leugentje om bestwil zegt. Het is zelfs zo dat ‘eerlijk’ in je cv zetten net negatieve connotaties oproept, bijvoorbeeld dat je te fel je gedacht zegt of te hard bent. Geen goed idee dus!

Ambitieus

Ook dit is een woord waarmee je moet oppassen. Natuurlijk is het goed om ambities te hebben, maar let erop hoe je dit toelicht. Het kan werkgevers namelijk ook afschrikken als je te veel, te snel wil of als je een overdreven droombeeld hebt van je carrière.

Conclusie: let er op dat je geen cliché eigenschappen opnoemt, maar adjectieven gebruikt die écht bij jou passen. Want natuurlijk zou elke kandidaat een hardwerkende, ambitieuze team player moeten zijn, maar zijn we dat niet allemaal? Stap dus af van dat cliché stramien om eruit te springen en meer kans te maken op een gesprek!

Een goede vacature te… november 2, 2017 eerste werkdag Succesvol je eerste w… november 15, 2017