Het onderscheidende vermogen als marketeer

29 nov

Het onderscheidende vermogen als marketeer

Bedrijven

Als jij als marketeer je weer beschikbaar wilt stellen op de arbeidsmarkt kun je vaak twee kanten op. Je kiest voor een klein bedrijf of voor een groot bedrijf. Als je kiest voor een klein bedrijf moet je opboksen tegen een heleboel grote jongens die merendeels de markt bepalen. Met behulp van dit artikel wil je er aan helpen herinneren hoe het is om te werken in een kleine onderneming en waar je krachten moeten liggen als marketeer.

Het vak marketing is al lang niet meer wat het geweest is. Het vak is misschien wel het meest aan verandering onderhevig van alle beroepen. Dit komt omdat niet alleen de wensen en behoeften van de consument veranderen, maar ook de betrokkenheid, de transparantie van de consumenten markt en de communicatie stijlen veranderen. Hier worden de effecten van globalisering op de Nederlandse markt nog niet eens in mee berekend. De grote bedrijven lijken steeds groter te worden. Bedrijven als Google, Amazon, Ali Baba en Apple lijken steeds meer de dienst uit te gaan maken en de kleine ondernemers hobbelen hier ja-knikkend achteraan. De verdeling op de markt wordt steeds groter. Deze bedrijven groeien als kool, krijgen een steeds groter budget tot hun beschikking en kunnen steeds meer en beter op basis van neurologische onderzoeken en de modernste technologieën hun merk in ons brein positioneren. Hoe kan jij als klein of middelmatig groot bedrijf hier nu tegen opboksen? Technologieën zoals de blockchain, IoT en 3D-printen of virtual reality zijn vanwege een te laag budget geen optie, maar nu? Het geheim zit hem in het personaliseren van je producten, diensten en service en in dit artikel ga ik jullie proberen uit te leggen hoe je dit realiseren kan.

Blijf persoonlijk

De kracht die jij als kleine onderneming hebt ten opzichte van de grote kapitaal krachtige onderneming is de warmhartigheid en de kracht om persoonlijk te zijn. Bij grote bedrijven ben je als consument vaak niets anders dan een nummertje. Hoewel het soms persoonlijk lijkt door slimme email campagnes en het gebruik maken van cookies is het allemaal geautomatiseerd en hebben ze geen idee wie je daadwerkelijk bent. Met slimme marketing campagnes proberen de grote bedrijven jouw attitude richting hun merk te veranderen en doen ze alsof ze bezitten over een bakker op de hoek mentaliteit, maar is dat echt zo?

Grote bedrijven staan vaak helemaal in het teken van de kosten en de opbrengsten. Hoewel ze vaak flexibel proberen te zijn, zijn er standaard protocollen die gevolgd moeten worden en waar zij zich aan moeten houden. Als kleine onderneming heb jij als marketeer de kans om echt persoonlijk te zijn naar je klanten en te laten zien dat je ze echt kent. Onthoud wat klanten zeggen, sla hun naam op in je telefoon, wees écht persoonlijk, wees eerlijk en probeer altijd mee te denken. Door het beste met je klanten voor te hebben laat je zien dat je je echt betrokken voelt.

Wees flexibel

De kracht die jij hebt marketeer van een kleine onderneming is dat je altijd een antwoord kan bieden. Mocht een klant je nou ooit een vraag stellen waar je het antwoord niet op weet dan kan je ervoor zorgen dat jij de oplossing biedt. Stel nou dat ze een model vragen dat je niet hebt of ze vragen je advies over iets waar je geen verstand van hebt? Jij hebt de kans om hier echt waarde toe te voegen. Kijk binnen je connecties wie je kent en wat je te bieden hebt. Misschien ken jij wel iemand die gespecialiseerd is in de vraag of misschien is dit een kans om een horizontale verbreding aan je assortiment toe te voegen. Mensen waarderen hulp en op deze manier ben je niet hun leverancier, maar iemand die hulp aanbiedt. Onthoud voor altijd dat goede bedrijven leveren geen producten verkopen, maar problemen op lossen. Mensen kopen geen wasmachine omdat ze een wasmachine willen. Ze willen schone kleren en hebben het probleem dat ze dat niet zelf willen doen en de faciliteiten hier niet voor hebben. Ze willen een wasmachine die zo goed mogelijk inspeelt op hun problemen en voorziet in behoefte.

Denk groot

De Nederlandse economie, overigens ook de wereld economie, bestaat voornamelijk uit relatief kleine ondernemingen. Ze worden de ruggengraat van de samenleving genoemd en hebben wat magisch. Dit soort bedrijven onderscheiden zich ten opzichte van de grote bedrijven door hun gedrevenheid, hun wilskracht en de passie die vanuit een instinctieve onderneming komt. Iemand die bereid is al z’n eigen vermogen te verliezen door zelfstandig ondernemer te worden. Deze mensen zijn bereid om 60 uur in de week te werken en altijd met de klanten bezig te zijn. Deze liefde voor het product en de zaak dient uitgesproken te worden richting de consument. Hierdoor ontstaat er waardering en erkenning voor zowel het personeel, de ondernemer, de onderneming en het merk.

Er liggen voor kleine ondernemingen een heleboel groei kansen. Ze zeggen niet voor niets vaak dat als je eenmaal op de top staat je alleen nog maar naar beneden kan gaan. En als toekomstig fris gezicht in een bedrijf dat de reis nog maken moet heb jij als marketeer de kans om mensen te helpen. Hopelijk heeft dit artikel je ogen opnieuw geopend (voor als ze dat nog niet waren) en vind je de vacature die bij jou past.

Succesvol je eerste w… november 15, 2017 eerste werkdag 4 manieren om leuke o… juni 19, 2018