Werknemers tekort in Schiphol

20 apr

Werknemers tekort in Schiphol

Bedrijven, Vacatures

Als je nog een baan zoekt kan je zeker aan de slag bij Schiphol. Door de grote tekorten aan personeel kampt de luchthaven met lange wachtrijen. Dat was in ieder geval afgelopen zomer van 2021 zo. De FNV, Federatie Nederlandse Vakbeweging, heeft een peiling gehouden onder de werknemers van deze vlieghaven en die van Rotterdam, Den Haag en Eindhoven en waarschuwt dat de personeelstekorten tot dit soort situaties kunnen leiden.

Door de peiling komen ze tot de conclusie dat het dit jaar niet anders zal zijn. Dan kan je denken aan piloten die meehelpen met het uitladen van alle koffers en tassen. Naast personeelstekorten bij de laders en lossers wordt er ook verwacht dat incheckbalies en securityposten met te weinig werknemers zullen kampen. En verder zullen de horecagelegenheden het ook moeten ontgelden waardoor je langer zal moeten wachten op je broodje of je kop koffie en thee. Lees je dit omdat je op zoek bent naar een baan? Dan kan je bij Paars Recruitment kijken voor specifieke banen in de IT, financiële of technische branche.

Het tekort aan werknemers is uiteraard ontstaan in de coronacrisis. De crisis heeft de reisorganisaties erg onder druk gezet. En ontslag is van tal van medewerkers is het gevolg geweest. De afschaling van personeel was het directe gevolg van het acute afschalen van het aantal vluchten. Vanaf de meivakantie zullen er weer zo’n tienduizend mensen per dag op het vliegveld worden verwacht. Dat komt overeen met een slordige vierhonderd vluchten. Alleen rest er het probleem dat nog niet al het personeel terug is gekomen.

Wat je als passagier zelf kan doen om wachttijden te verlagen

Als passagier kan je rekening houden met vertragingen en kan je zelf ook wat doen aan het feit dat er minder personeel op de werkvloer rondloopt. Zo kan je voordat je alle veiligheids- en paspoortchecks gaat doen precies alles klaarleggen of goed zetten zodat de tijd dat je bezig bent met spullen opzoeken of omkleden minimaal is. Op elk punt kan je enkele minuten besparen of juist vertragen. Zo je een minuut of twee à drie langer bezig zijn als je jouw schoenen uit moet doen of als je containers met vloeistoffen uit je tas moet halen of indien je jouw sieraden nog aan hebt. In het geval je jouw handbagage niet op orde hebt en het niet goed door de scanner heen komt kan het nog een twee tot vier minuten extra duren voordat je door de securitycheck heen bent.

Er zijn twee hoofdoorzaken te vinden waardoor de wachttijden langer kunnen uitvallen dan gepland. In het eerste geval komt het doordat er meer werk beschikbaar is dan dat er personeel is om dat op te vangen. En aan de andere kant is de techniek van de luchthaven de boosdoener. Er zijn namelijk nog verouderde gates waar je bijvoorbeeld nog je schoenen uit moet doen. Dat kost meer tijd dan bij de gates waar je gewoon door kunt lopen. Het redigeren van passagiersstromen naar nieuwe gates zou in dergelijke gevallen een oplossing kunnen zijn om het tekort aan werknemers deels op te vangen. En verder kunnen mensen zelf ook beter oppassen voordat ze een check in gaan door alle flesjes water en dergelijke uit tassen te verwijderen. Het beveiligingspersoneel merkt nog al te vaak op dat mensen daar niet op voorbereid zijn.

Wanneer ieder persoon een minuut of twee bespaart door juwelen en sieraden af te doen, door de riem alvast uit de broek te halen en door flessen en andere met vloeistof gevulde containers apart te zetten kan er echt een hoop tijd bespaart worden. Want als je een honderd man hebt die elk twee minuten besparen door de juiste maatregelen te hebben getroffen bespaar je als groep toch bijna twee uur! Als mensen hierover beter zijn geïnformeerd en als ze familieleden beter inlichten wanneer ze met z’n allen vertrekken gaat alles een stuk sneller ondanks dat er voorlopig nog te weinig medewerkers aanwezig zijn.

Fiscaal advocaat i… maart 9, 2022 Wat zijn veel gevr… mei 11, 2022