Heb ik recht op een transitievergoeding na ontslag en hoe bereken je de hoogte hiervan?

09 dec

Heb ik recht op een transitievergoeding na ontslag en hoe bereken je de hoogte hiervan?

Bedrijven

Al jaren heb je met veel plezier gewerkt bij een organisatie, maar op een dag word je ontslagen. Dat is voor jou een onverwacht bericht, wat het einde van je tijd bij het bedrijf zuur maakt. Bovendien vraag je je af of de werkgever jou op die manier zomaar mag ontslaan. In veel gevallen ontslaat een organisatie een werknemer niet plotseling of zonder geldige reden, maar wel is het mogelijk dat jij in aanmerking komt voor een transitievergoeding. Deze vergoeding is een geldsom die afhankelijk is van jouw salaris en de periode dat je gewerkt hebt bij het bedrijf. Echter, wanneer heb je recht op deze vergoeding en hoe kun je de hoogte van de transitievergoeding 2021 berekenen? Lees snel verder om erachter te komen!

Heb jij recht op een transitievergoeding?

De transitievergoeding wordt zeker niet altijd verstrekt en is vooral van toepassing als de werkgever het contract beëindigd, bijvoorbeeld op één van de volgende wijzen:

  • Het contract wordt door de rechter ontbonden;
  • Het contract wordt opgezegd met toestemming van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV);
  • Het tijdelijke contract wordt niet verlengd.

Herken jij je in één van deze situaties of vermoed je dat één van deze situaties bij jou van toepassing zal zijn? Dan is de kans groot dat jij in aanmerking komt voor een transitievergoeding.

De hoogte van een transitievergoeding berekenen

Vervolgens is het zaak om de hoogte van de transitievergoeding berekenen, want op welke geldsom heb je nu daadwerkelijk recht? Doorgaans bedraagt de transitievergoeding 1/3 van het maandsalaris per gewerkt jaar. Een voorbeeld:

Jij hebt 12 jaar gewerkt bij organisatie X. Daarom ontvang je 12 * 1/3 maandsalaris, ofwel 4 maandsalarissen.

Kom jij er niet uit hoe hoog de transitievergoeding is in jouw geval of weet je niet precies of je er überhaupt voor in aanmerking komt? Aarzel dan niet om contact op te nemen met transitievergoeding.nl voor antwoord op al je vragen!

3 redenen waarom het … november 22, 2021 De goedkoopste zorgve… januari 13, 2022