Een goede vacature tekst schrijven

02 nov

Een goede vacature tekst schrijven

Vacatures

Rond solliciteren kan je veel informatie en tips vinden voor de sollicitant, maar veel minder voor de werkgever zelf. Want de allereerste stap naar een goede sollicitant, is een goede vacature tekst. Als de werkgever een goed vacature tekst schrijft, zal hij de juiste sollicitanten aantrekken en dus meer kans hebben om de geschikte persoon te vinden voor de job.

Maar een goede vacature tekst schrijven die origineel en duidelijk is en de juiste informatie bevat voor de sollicitant, is niet zo makkelijk als het lijkt. Veel vacatures bestaan uit een hele brok tekst die vooral vereisten en eentonige functie omschrijvingen bevat. Dat is natuurlijk niet aantrekkelijk en sollicitanten hebben vaak geen duidelijk beeld van wat ze moeten verwachten. Daarom geven we in dit artikel richtlijnen en tips voor het schrijven van een goede vacature, zo mist uw bedrijf niet het talent dat het zoekt!

 

Hoe ziet een goede vacature tekst eruit?  

  1. Duidelijk, concreet en consistent

Zorg dat de tekst helder vermeldt wat er van de kandidaat verwacht wordt en wat hij kan verwachten van de job. Geef een duidelijk beeld van de taken die de kandidaat zal gaan uitvoeren, wat zijn verloning zal zijn en welke voorwaarden er bij de functie horen en welke doorgroeimogelijkheden de kandidaat heeft, want iemand met talent is niet op zoek naar een baan maar naar een carrière.

  1. Kort en bondig

Maak in de tekst gebruik van korte opsommingen afwisselend met korte stukken tekst. Vermijd eindeloze lijsten en lange teksten met eisen waaraan de kandidaat moet voldoen en taken die hij gaat uitvoeren, maar kies voor een korte en duidelijke beschrijving van de belangrijkste punten.

  1. Flexibel

Door te precieze en vooral door te veel functie eisen op te stellen, zullen kandidaten sneller het gevoel hebben dat ze niet aan die strenge eisen voldoen. Toon dus wat flexibiliteit om te zorgen dat geschikte kandidaten zich toch niet afgeschrikt voelen.

  1. Eerlijk

Dit is een logisch puntje: beloof nooit dingen die u als werkgever niet waar kan maken. Kandidaten lokken door een onrealistisch beeld op te hangen, zal er enkel voor zorgen dat er later ontevredenheid van komt.

  1. Creatief

Ook dit klinkt logisch, maar is het in de realiteit allerminst. In talloze vacature teksten kan je clichés lezen zoals “een dynamisch persoon” of “geen 9 to 5 mentaliteit”. Hier hebben kandidaten niets aan en ze doen meer fout dan goed. Wees creatief en denk eens verder dan de standaard zinnetjes, want net als sollicitanten moeten ook bedrijven zich onderscheiden willen ze de beste kandidaten strikken.

 

Tips voor een goede vacature tekst

Kies een duidelijke titel

Een goede vacature tekst is niets zonder een duidelijke titel die kanditaten aanspreekt. De titel moet de aandacht trekken en de kandidaat overtuigen om verder te lezen. Zorg zeker dat de functiebenaming juist is en niet te wijd.

Een persoonlijke touch

De tekst wat persoonlijker maken heeft altijd een positief effect. Schrijf zo weinig mogelijk in de derde persoon, spreek de kandidaat aan met u of jij. Houdt de tekst actief en voeg een originele noot eraan toe om echt tot de kandidaat te spreken.

8 vragen die bij elke… oktober 27, 2017 Vermijd deze woorden … november 9, 2017