De goedkoopste zorgverzekering

13 jan

De goedkoopste zorgverzekering

Varia

Wanneer je een zorgverzekering afsluit wil je natuurlijk nooit te veel betalen. Daarom zou je ieder jaar weer de nieuwe polisvoorwaarden van de verschillende zorgverzekeringsaanbieders naast elkaar neer moeten leggen. Laten we eerlijk zijn, niemand wil meer betalen dan nodig is. In deze blog lees je meer over hoe je op zoek gaat naar de goedkoopste zorgverzekering voor jou.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering waarbij de kosten die je maakt voor medische zorg vergoed zullen worden. Een zorgverzekering bestaat uit twee delen. Een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is in Nederland verplicht. De aanvullende verzekering niet. Bij de basiszorgverzekering hoort ook een verplichte eigen bijdrage.

Wat is een eigen bijdrage?

Onder de eigen bijdrage vallen de kosten die je zelf nog moet betalen naast het betalen van je zorgpremie. De eigen bijdrage is verplicht, deze is vastgesteld op een minimum van €385. Dit bedrag kan je aanpassen. Hoe meer eigen bijdrage je bepaalt hoe hoger de korting op je maandelijkse premie.

Hoe weet je wat de goedkoopste zorgverzekering is?

Wanneer je voor de goedkoopste zorgverzekering wil gaan kan je online diverse webpagina’s vinden die je helpen bij het vinden van de goedkoopste zorgverzekering. De basisverzekering is bij iedere aanbieder hetzelfde, hoewel de premies wel afwijkend kunnen zijn.

De premie die je gaat betalen hangt af van het wel of niet afsluiten van een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering afsluiten kan als toevoeging op de basisverzekering. Zo kan je met behulp van de zoekwijzer invullen welke zorg je nodig denkt te hebben. De zoekmachine maakt een berekening voor je en geeft dan weer bij welke aanbieder je het beste aan zou kunnen sluiten.

Overstappen van zorgverzekering

Wanneer je besloten hebt over te stappen van zorgverzekering moet je er wel voor zorgen dat je voor 31 december aangemeld bent bij de nieuwe aanbieder. De nieuwe aanbieder draagt er zorg voor dat je lopende zorgverzekering stop wordt gezet. Per 1 januari zal je dan verzekerd zijn via de nieuwe aanbieder en de oude verzekering zal dan ook per diezelfde datum gestopt zijn.

 Deze overstap kan je maar een keer per jaar maken. Het enige dat je moet doen is zorgen dat je voor 31 december aangemeld bent bij een nieuwe zorgverzekering. Wanneer je dat daarna doet kan er voor dat jaar niet overgestapt worden en zal je bij de huidige aanbieder blijven.

Wat valt er onder de basisverzekering?

Voor bepaalde onderdelen van de zorg hoef je geen eigen risico te betalen en sommige wel. Deze vallen onder de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Zorg aspecten die daar onder vallen zijn:

·        Het bezoeken van de huisartsenpost

·        Bezoek aan de huisarts of praktijkondersteuner binnen de huisartsenpraktijk

·        Alle zorg voor kinderen onder de 18

·        Zorg die afgesloten is in de aanvullende verzekering als tandartskosten

·        Kraamzorg en verloskundigen zorg, deze hebben wel een eigen bijdrage

·        Zorg die je vanuit de WLZ of WMO worden vergoed. Dit betreft vaak langdurige zorg

·        Hulpmiddelen die je in bruikleen krijgt als krukken, of een po stoel

Heb ik recht op een t… december 9, 2021 Fiscaal advocaat i… maart 9, 2022