8 vragen die bij elke sollicitatie worden gesteld

27 okt

8 vragen die bij elke sollicitatie worden gesteld

Solliciteren

Een sollicitatiegesprek is je ééne kans om aan een werkgever of recruiter te bewijzen dat jij de beste persoon bent voor de job. Het grootste deel van het gesprek zal de werkgever of recruiter vragen stellen die jij dan moet beantwoorden. Op deze manier kijken ze wie je bent, wat je kan en of je de geschikte persoon bent voor de openstaande vacature. Geen wonder dus dat de meeste mensen er best zenuwachtig voor zijn. Een goede voorbereiding kan dan voorkomen dat je met je mond vol tanden staat. Natuurlijk is niet elk sollicitatiegesprek hetzelfde, toch zijn er vragen die in zowat altijd gesteld worden. In dit artikel overlopen we deze vragen en hoe je er het best op kan antwoorden.

  1. Vertel eens iets over jezelf

Dit is een erg open vraag, en daar schuilt ook meteen al het gevaar. Ga hier zeker niet je levensloop vertellen, maar hou het bij een beknopte persoonlijke pitch over jezelf. Vertel iets over je studies of je werkervaring, waar je staat in je loopbaan, wat je passie is, waar je in uitblinkt en/of waar je naar op zoek bent. Dat natuurlijk allemaal met het oog op de vacature waar je voor aan het solliciteren bent. Je mag ook een persoonlijke touch erin brengen.

  1. Wat zijn je sterke punten?

Dit is een vraag die je toelaat om ongegeneerd te antwoorden wat jouw troeven zijn, maar let op dat je niet overdrijft. Zorg dat je kan antwoorden met twee of drie competenties van jezelf waarin concrete voorbeelden in verwerkt zijn. Dat kunnen voorbeelden zijn uit eerdere werkervaringen maar ook uit je studie of uit je persoonlijke ervaring, zolang ze duidelijk gerelateerd zijn aan de baan waarvoor je solliciteert.

  1. Wat zijn je zwakke punten?

Eén ding is alvast zeker voor deze vraag: “ik heb geen zwakke punten” is absoluut niet het goede antwoord. Als je geen enkel zwak punt over jezelf kan opnoemen, wek je net de indruk je niet veel zelfkennis hebt of je je fouten niet kan toegeven. Daarmee scoor je dus geen goede punten. Wat je wel kan doen, is een ‘positieve zwakte’ noemen, een eigenschap die negatief lijkt op het eerste zicht maar ook positief geïnterpreteerd kan worden. Een voorbeeld is “ik leg de lat altijd erg hoog voor mezelf”, wat ook betekent dat je voor het best mogelijke resultaat zal gaan. Ook hier geldt de regel: overdrijf niet.

  1. Waarom wil je deze baan?

Op deze vraag antwoord je het best met een korte beschrijving van hoe jij denkt dat je functie er zal uitzien en met enkele aspecten die je aanspreken en die je posifief vindt aan de baan. Zorg wel dat je goed op de hoogte bent van wat de vacature net inhoudt, want een antwoord dat niet eens in de beschrijving staat zal geen goede indruk maken. Als je niet zeker bent van wat de functie zal inhouden, wees daar dan gewoon eerlijk over en stel eventueel vragen. Zo wek je een betrouwbare en geïnteresseerde indruk.

  1. Wat trok je aan bij dit bedrijf?

Dit is een vraag die de recruiter stelt om te zien of je écht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Iemand die erg graag de specifieke job wil bij het specifiek bedrijf zal een veel grotere toegevoegde waarde zijn dan iemand die gewoon een baan wil vinden, ongeacht bij welk bedrijf. Beantwoord de vraag dus met wat je net zo aanspreekt aan de producten en waarom je je zo goed kan vinden bij de organisatie. Absolute no go’s zijn antwoorden als “het is dichtbij huis” of “het verdient goed”.

  1. Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Dat is een moeilijke vraag, je kan natuurlijk nooit weten waar je over vijf jaar zal staan. En dat weet de recruiter ook wel. Hij stelt deze vraag om te weten waar je ambities liggen en wat je verwacht in je carrière zodat ze kunnen inschatten of je bij het bedrijf zal blijven en of je gemotiveerd bent jezelf verder te ontwikkelen.

  1. Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Een recruiter krijgt meestal veel kandidaten voor dezelfde job, deze vraag moet je gebruiken om de recruiter te overtuigen dat jij anders bent dan de andere kandidaten. Een standaard antwoord zoals “ik ben een harde werker” is snel weer vergeten, vertel iets over jezelf dat jou uniek maakt en beter dan de andere kandidaten.

  1. Heb jij nog vragen?

Als je geen vragen hebt, ga dan ook geen vragen stellen om iets te kunnen vragen want dat valt snel op. Als je wel vragen hebt, is het een ideale moment om te tonen dat je interesse hebt en dat je nieuwsgierig bent naar de baan en het bedrijf.

Een goede vacature te… november 2, 2017